15
Dec 2015

Sköna kvällar framför brasan

 

Nu lackar det mot jul och för många väntar långa, lediga dagar…
Ljusen är tända, brasan sprakar och doften av julgran och glögg har letat sig in i huset. Förhoppningsvis har du hunnit göra klart det som behövs inför julen så att du bara kan slappna av och mysa framför brasan. För visst finns det inget mer rogivande än att sitta framför elden och känna värmen komma emot dig? För att göra din eldning effektiv har vi samlat våra bästa eldningstips så att du kan bara kan luta dig tillbaka och koppla av. Dessutom bjuder vi på ett par goda recept som passar perfekt framför brasan.

Samtidigt vill vi också passa på att önska dig God Jul och ett Gott Nytt år!

 

Caminas bästa eldningstips i vinter

Det kan låta enkelt att elda, men det finns flera smarta saker som gör att du maximerar din eldning.
Vi har samlat våra bästa tips som gör din eldning effektiv och långvarig.

Visste du att…
Veden nyttjas på bästa sätt när dragventilen är lite öppen? När huset sedan har blivit varmt regleras rumstemperaturen med vedmängden och inte med luftventilen.
Att en ren eldstad ger mer värme? Ett sotlager reducerar effekten så att värmen inte sprids ut genom gjutjärnet, utan direkt ut ur skorstenen. Eldar du med furu behöver du rengöra oftare eftersom det ger mer sot än andra träslag.
Så lite rök som möjligt är bäst. Rök är oförbrända gaser som är rika på energi. Vid en perfekt förbränning kommer bara ljus rök från skorstenen.
Hårda träslag ger mer värme än lätta träslag av samma mängd? Men kilo för kilo ger träslagen samma värme. Lätta träslag är oftare billigare och passar bäst i början och slutet av eldningssäsongen då det inte är så kallt ute. Ett annat tips är att elda med flera vedkubbar samtidigt. Det ger en större yta och skapar mer luft i brasan. Försök att elda från toppen genom att först stapla vedkubbarna tätt. Tänd sedan på ovanifrån så att elden brinner neråt och sprider sig.

 

Längtar du efter julens alla kryddor?

Testa våra klassiska julrecept med en twist. De passar perfekt framför brasan.

Saffransglögg
1 flaska torrt vitt vin
1 pkt saffran
3 hela kryddnejlikor
1 clementin
1 vaniljstång
2 msk honung
0,75 dl socker

Häll vinet i en kastrull och tillsätt saffran, kryddnejlikor, vaniljstången och clementinen skuren i klyftor. Låt sjuda på mycket svag värme i 15 min. Lägg i honung och socker och rör tills det har smält. Ta sedan upp clementinklyftorna och släng dem.

Varm choklad med rom
8 dl mjölk
150 g mörk choklad
1/2 tsk vaniljsocker
3 msk florsocker
1 dl rom

Häll alla ingredienser i en kastrull och värm på medelvärme. Vispa samman ingredienserna så att allt blandas ordentligt. Häll upp i koppar och servera. Toppa gärna med lite extra choklad.

Smörstekt pepparkaka med ädelost
1 mjuk pepparkaka
1 bit ädelost
3 msk smör
1 päron
Valnötter
Svartpeppar

Skär en mjuk pepparkakan i 16 tunna skivor. Stek dem i smör och lägg upp på ett serveringsfat. Skiva osten tunt och lägg på pepparkaksskivorna och toppa med päron, valnötter och lite svartpeppar.